..technika robienia zdjec

Temat na forum 'Hydepark' rozpoczęty przez yeuop, Marzec 17, 2021.

  1. Judasz666

    Judasz666 Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Listopad 4, 2019
    Posty:
    531
    Browary:
    207
    Miasto:
    Leagrave
    Motocykl:
    Kawasaki vulcan 650s
    Popatrz na jakims zoomem of samyanga, badz sigmy, ale oom w gory? Ja zawsze wybieram szeroki kat niz wasko i dlogo w takich sytuacjach...
     
  2. darkghoust

    darkghoust Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Sierpień 10, 2019
    Posty:
    475
    Browary:
    194
    Miasto:
    Hull
    Motocykl:
    Honda VT125 Shadow
    Wkurza mnie jak na zdjęciu ¾ zajmuje niebo i stok. Owszem mogę puźniej to poprawić w ps ale to nie jest to...
    --- Post updated ---
    Podpiąłem stary dysk. Poszperam i wrzucę o co mi chodzi
     
  3. Buszek

    Buszek Kat Komarków

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2015
    Posty:
    2410
    Browary:
    1553
    Miasto:
    Kirkcaldy
    Motocykl:
    Triumph speed four
    nowy iPhone pro 12 robi zdjęcia sztos i można zapisać je w raw ;) ogólnie co aparat to aparat ale czasami mozna być w dobrym miejscu i o dobrym czasie a on leżeć w domu :rolleyes:
     
  4. krycek

    krycek Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2014
    Posty:
    1550
    Browary:
    900
    Miasto:
    Londyn TW14
    Motocykl:
    SM
    Robka zdjęcia są również (a może i przede wszystkim) naładowane emocjonalne, to przebija technikalia zdjęcia za każdym razem. Oczywiście mówię tu o pamiątkach a nie wygrywaniu konkursów.
     
  5. Judasz666

    Judasz666 Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Listopad 4, 2019
    Posty:
    531
    Browary:
    207
    Miasto:
    Leagrave
    Motocykl:
    Kawasaki vulcan 650s
    No tu bym powiedzial klania sie zloty podzual o ktorym sam wspomniales i umiejetnosci kadrowania :) ewentualnie zrobienie zdjecia tak zeby swiadomie unac cos do wyciecia pozniej jak wiesz ze przeszkadza, kiedys dawno temu tobilem sobie takie male chalenge ;) bralem jeden staloogbiskowy obiektyw na wypad i staralem sie wycisnac z niego co sie da ... zero zuma itp. Kiedys moj dobry kolega, pro gotograf dla national geographic polska mi powiedzial, najlepszy zoom to nogi, a jezeli myslisz ze musisz uzyc zooma, to jestes za daleko od obiektu do fotografowania ( oczywiscie jest sporo oddpstestw ) ale cos w tym jest ;) ale zobaczysz sam ze jak bedziesz bawil sie zoomem w gorach to sam ogarniesz ze wasko nie odzwierciedla przestrzeni jaka sa gory .
     
  6. darkghoust

    darkghoust Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Sierpień 10, 2019
    Posty:
    475
    Browary:
    194
    Miasto:
    Hull
    Motocykl:
    Honda VT125 Shadow
    Problem z górami jest w tym że nie zawsze jest możliwość dojść :D:D:D staram się tak robić zdjęcia żebym nie musiał za dużo ingerować
     
    CezaaR i Judasz666 lubią to.
  7. Rob

    Rob Kat Komarków

    Dołączył:
    Czerwiec 21, 2016
    Posty:
    2507
    Browary:
    2402
    Miasto:
    Bedford
    Motocykl:
    Ktm 1190r
    Nigdzie nie zaprzeczylem ze lustrzanka zrobi lepsze zdjecie. Zwlaszcza w rekach kogos kto ma pojecie jak je zrobic. Pytanie tylko czy warto inwestowac w sprzet tysiace, jesli nasza wiedza bedzie taka sama jak przy urzyciu telefonu;) moze warto (dla yelopa) kupic poprostu dobry telefon?
    Bo to ze lustrzanka jest lepszym narzedziem jest nie do podwazenia
     
  8. Judasz666

    Judasz666 Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Listopad 4, 2019
    Posty:
    531
    Browary:
    207
    Miasto:
    Leagrave
    Motocykl:
    Kawasaki vulcan 650s
    A tak lekko odejde od glownego tematu, kolekcjonune ktos ? Tu mala czesc mojej graciarni, staram sie zeby wszystkie dzialaly, najstarszy z 1890 chyba mam ;)!
     

    Attached Files:

    Pablocarlos lubi to.
  9. Jacq

    Jacq Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Październik 20, 2013
    Posty:
    607
    Browary:
    461
    Miasto:
    Tring, Hertfordshire
    Motocykl:
    turystyczny
    Tu jest ładnie wyjaśnione, że tele w góry jak najbardziej. Nie do wszystkiego oczywiście.

    Tu świetnie jest wytłumaszone do czego przydaje się tele:


    Pod powyższym się podpisuję. Cała ta otoczka, stan umysłu kiedy idziesz robić zdjęcia, działa na mnie terapeutycznie.
    Nie mam już aspiracji ani zarabiania na fotografii ani udowadniania sobie/komuś czegokolwiek. Robię to dla przyjemności,dla oderwania się od tego co robię na codzień.
    To samo zadanie dla większości z nas spełnia motocykl.
     
    Bartosz i Judasz666 lubią to.
  10. yeuop

    yeuop Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Marzec 12, 2017
    Posty:
    552
    Browary:
    408
    Miasto:
    Bristol
    Motocykl:
    fioletowy pożeracz przestrzeni
    Panowie, a powiedzcie, z jakich programow do obrobki korzystacie? Ja myslalem, ze wszyscy korzystaja z photoshopa, ale jak widze, ze tam sie placi co miesiac, to jakos jestem od razu na nie.
    Jakies alternatywy?
    Na macbooka.
     
  11. darkghoust

    darkghoust Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Sierpień 10, 2019
    Posty:
    475
    Browary:
    194
    Miasto:
    Hull
    Motocykl:
    Honda VT125 Shadow
    Sam korzystam z Photoshopa i to legalnego bo coraz dostała ze szkoły. Jest sporo darmowego softu do obróbki zdjęć. Canon też coś ma, możesz sobie ściągnąć z ich strony. Jednak ps to ps. Piractwo też ma się całkiem dobrze...
     
  12. krycek

    krycek Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2014
    Posty:
    1550
    Browary:
    900
    Miasto:
    Londyn TW14
    Motocykl:
    SM
    Do ‚wywolywania’ to lightroom, nie widzę potrzeby PS’a
     
  13. Buszek

    Buszek Kat Komarków

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2015
    Posty:
    2410
    Browary:
    1553
    Miasto:
    Kirkcaldy
    Motocykl:
    Triumph speed four
    Jw Krycek napisał Lightroom do podstawowej obróbki wystarczy ;)
     
  14. Judasz666

    Judasz666 Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Listopad 4, 2019
    Posty:
    531
    Browary:
    207
    Miasto:
    Leagrave
    Motocykl:
    Kawasaki vulcan 650s
  15. yeuop

    yeuop Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Marzec 12, 2017
    Posty:
    552
    Browary:
    408
    Miasto:
    Bristol
    Motocykl:
    fioletowy pożeracz przestrzeni
    No ale widze, ze ten lightroom to ma miesieczna subskrypcje, a tego nie chce. Wole raz kupic (moze nawet legalnie), zaplacic i z glowy.
     
  16. Judasz666

    Judasz666 Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Listopad 4, 2019
    Posty:
    531
    Browary:
    207
    Miasto:
    Leagrave
    Motocykl:
    Kawasaki vulcan 650s
    Niestety adobe zrobilo subskrybcje kilka lat temu i juz dupa, tez dlatego w sumie olalem, mam starego lightrooma jakiegos, ale capture one jest wlasciwie lepszy od LR moim zdaniem i mozesz go wlasnie kupic bez subskrybcji
     
  17. Jacq

    Jacq Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Październik 20, 2013
    Posty:
    607
    Browary:
    461
    Miasto:
    Tring, Hertfordshire
    Motocykl:
    turystyczny
    Ja od lat (z małą przerwą na ON1) korzystam z CaptureOne. Kiedyś w połączeniu z Photoshopem, ale od kiedy w CaptureOne można pracować na warstwach PS nie jest już tak potrzebny. To czego Capture One jeszcze nie ma (pracują nad tym) to łączenie kilku obrazów w warstwach (przydatne jak ktoś robi HDR albo focus bracketing). Na Capture One trzeba polować na wyprzedaże. Co jakiś czas robią zniżki 20-30% (w zeszłym tygodniu było 25% zniżki). Dodatkowo są też wersje dedytkowane do Sony, Fujifilm i Nikona. Są tańsze, ale otworzysz RAWy tylko z aparatów danego producenta.
    Sciągnij sobie wersję testową, przez miesiąc jest za free.

    CaptureOne możesz kupić subskrypcję lub odrębną licencję:
    https://www.captureone.com/en/products-plans/single-user

    Są jeszcze dwa produkty którymi się bawiłem i które warte są rozważenia:

    ON1 Photo Raw - z tego korzystałem przez jakieś 2 lata jak CaptureOne jeszcze nie radził sobie z plikami z Fujifilm. Świetne narzędzie do obróbki RAW. Gdybym nie używał CaptureOne to ON1 jest drugi na mojej liście. Kupujesz bez subskrypcji i obecnie jest wiosenna promocja (£57.96 - bardzo, bardzo warto):
    https://www.on1.com/landing/spring-sale-2021/

    Affinity Photo - alternatywa bardziej dla photoshopa niż Lightrooma, nie renderuje kolorów tak jak CaptureOne ale wielu profesjonalnych fotografów używa Affinity. Kupujesz bez subskrypcji i obecnie jest promocja 50% zniżki (kosztuje zawrotne £23.99 - warto):
    https://affinity.serif.com/en-gb/photo/#buy


    PS.

    Lightroom jest spoko jak go lubisz. Jest bardzo popularny.
    Ja jakoś nigdy nie polubiłem się z jego interfejsem i workflow wywoływania RAWów (a robiłem kilka podejść - ostatnie kilka miesięcy temu).

    Photoshop to kombajn. Jestem zdania, że znakomitą większość obróbki zdjęcia większość fotografów ogarnie jednym z programów do obróbki RAW, czytaj PS jest im zbędny (tu muszę przytoczyć wspomniane HDR i focus bracketing, do tego póki co potrzeba Pohotoshopa lub np. Affinity).
    Jeżeli jednak poza samą obróbką zdjęć chcesz pobawić się grafiką, wówczas Photoshop może okazać się niezbędny.
     
    yeuop i Judasz666 lubią to.
  18. kolka kolonko

    kolka kolonko Kierowca Kosiarki

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2013
    Posty:
    96
    Browary:
    21
    Miasto:
    Leicester
    Motocykl:
    Suzuki DL650 V-Strom, Suzuki GSX1250FA, Honda CRF1000L Africa Twin
    Po latach używania produktów Adobe, w tym Photoshop i Lightroom i płacenia abonamentu, od kilku miesięcy używam Luminar AI. Muszę przyznać, że post zdjęć zajmuje mi połowę mniej czasu niż z Lightroom, a efekt jest co najmniej taki sam. Do podstawowej obróbki RAW i nawet JPEG jest więcej niż wystarczający. Prosty w obsłudze, ma wszystko to co inne produkty. Dla mnie rewelacja. Zapłaciłem jednorazowo ok £56 z licencją na 2 stanowiska.

    Sent from my SM-G980F using Tapatalk
     
  19. yeuop

    yeuop Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Marzec 12, 2017
    Posty:
    552
    Browary:
    408
    Miasto:
    Bristol
    Motocykl:
    fioletowy pożeracz przestrzeni
    No to sie znowu popisalem. Kupilem statyw manfrotto z tym quick release plate, ale on ma za duzy gwint, nie da sie go wkrecic do aparatu. Co ja zas narozrabialem? Bo ten plate dodawany standardowo do statywu wchodzi idealnie.
    --- Post updated ---
    Eee, glupoty gadam. Po prostu kupilem tego manfrotto befree advanced czy jakos i DODATKOWO kupilem quick release plate i okazuje sie, ze niepotrzebnie. A moze ja znowu czegos nie rozumiem?
     

Poleć forum

  • O nas

    PolishBikers.com jest internetowym forum skupiającym Polskich Motocyklistów w Wielkiej Brytanii. Istniejemy od 2008 roku i dbamy o to aby nasza strona była przydatnym narzędziem dla motocyklistów do komunikacji, organizowania wyjazdów/zlotów, dzielenia się wiedza na temat zagadnień motocyklowych oraz miejscem do szukania cennych i zarazem przydatnych informacji.
  • Kontakt z Nami

  • Postaw nam browara!

    Administracja ciężko pracuje nad utrzymaniem strony w jak najlepszej formie. Jeżeli doceniasz to co tutaj robimy dla was,możesz postawić nam browara! Dziękujemy i bardzo doceniamy wszystkie dotacje!