Smart home - roznosci

Temat na forum 'Hydepark' rozpoczęty przez Buszek, Kwiecień 7, 2019.

  1. Wolfhound

    Wolfhound Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Listopad 9, 2014
    Posty:
    196
    Browary:
    33
    Miasto:
    London
    Motocykl:
    jakies suzuki czy cos...
    Krycek od kiedy jestem w uk zrobilem juz z kilkanascie projektow instalacji elektrycznych w domach ktore sa przepelnione elektronika / wszystko jest takie super smart ze nawet jak puscisz baka to nie zdazysz go poczuc bo zanim dotrze do twoich nozdrzy to zdazy byc wykryte, wyssane, przewentylowane i wrocic do pokoju w postaci swierzego powietrza- w dzisiejszych czasach wszystko mozna wlaczac i jak sie chce.

    Ktos tam wczesniej wspominal o NEST fire alarm - osobiscie bardzo lubie produkty nesta ale niestety nie produkuja oni heat alarm ani zadnego interfejsu co by to polaczyc z takowym innej firmy co wiaze sie z faktem ze nie spelnia on aktualnych norm brytyjskich i wystawic na to certyfikatu nie mozna (nie jest to problem w domu prywatnym ale jak juz jest to tzw house of multipple occupancy - to nie przechodzi) :)... a uj tam w polsce nikt nie ma alarmu przeciwpozarowego w zadnej chacie ;)

    Gadzeciarzem mozna byc, mozna kupowac rozne pierdoly do potrzeb indywidualnych badz wlasnej satysfakcji. Ale nigdy nie bedzie to w pelni funkcjonujacy smart home. Cos co mozna zobaczyc w wielomilionowych rezydencjach.
     
  2. krycek

    krycek Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2014
    Posty:
    1286
    Browary:
    677
    Miasto:
    Londyn TW14
    Motocykl:
    SM
    Tu pytanie było do tego akurat systemu :/
    AV mnie średnio kręci.
    A propos dużej kasy to ostatnio miałem do czynienia z budynkiem z mieszkaniami za 2mln+ (penthouse na dachu jakoś 20mln) i sterowanie światłem i klima było z panelu na ścianie tylko, nie było opcji przez telefon także i takie kwiatki są w chatach za grube £££ - strasznie spierd*lony projekt, integracja na poziomie podstawówki
     
  3. psyhu

    psyhu Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Luty 2, 2009
    Posty:
    274
    Browary:
    67
    Miasto:
    Weybridge
    Motocykl:
    FZ1
    Krycec napewno byl to tzw system "demo" jak chcesz sterowanie z telefonu to musisz sie umowic z programista indywidualnie ze kolejne £££
     
  4. krycek

    krycek Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2014
    Posty:
    1286
    Browary:
    677
    Miasto:
    Londyn TW14
    Motocykl:
    SM
    No nie był - ale już nie będę się tu rozwodził - w każdym razie ja z ta robota nawet nie chce być kojarzony
     
  5. riddickber

    riddickber Kat Komarków

    Dołączył:
    Kwiecień 20, 2009
    Posty:
    3298
    Browary:
    638
    Miasto:
    carlisle
    Motocykl:
    Ducati Panigale V4s
    .leniwy jestes ;)I tyle , twoje porownanie typu brudne rece timer -usmialem sie po pachy ;),kazdy kucharz by cie wysmial tak nawiasem mowiac .Nie mam nic przeciwko technice ;),sam mam smart oswietlenie ale pieprzenie do puszki alexa zrub mi laske(tak w przenosni) to juz paranoja ,ale taka bedzie przyszlosc
     
  6. piasek

    piasek Kat Komarków

    Dołączył:
    Maj 31, 2011
    Posty:
    2117
    Browary:
    932
    Miasto:
    Addlestone
    Motocykl:
    Yamaha Tenere XT660Z
    Spoko riddi, jedni pierdola do puszki a inni kupuja moto zeby na nie patrzec. Kazdy woli co innego.

    A zeby bylo w temacie to zamowilem nest hello, bede mogl porownac do ring 2 ktorego teraz uzywam.
     
    piwko78 lubi to.
  7. piasek

    piasek Kat Komarków

    Dołączył:
    Maj 31, 2011
    Posty:
    2117
    Browary:
    932
    Miasto:
    Addlestone
    Motocykl:
    Yamaha Tenere XT660Z
    St georges hill?
     
  8. piwko78

    piwko78 Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Wrzesień 12, 2014
    Posty:
    1688
    Browary:
    1398
    Miasto:
    pomiędzy Gloucester a Bristol
    Motocykl:
    Honda Transalp 650 /cezeta 477 175
    :tearsofjoy::tearsofjoy::tearsofjoy:
     
  9. psyhu

    psyhu Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Luty 2, 2009
    Posty:
    274
    Browary:
    67
    Miasto:
    Weybridge
    Motocykl:
    FZ1
    Chelsea
     
  10. piasek

    piasek Kat Komarków

    Dołączył:
    Maj 31, 2011
    Posty:
    2117
    Browary:
    932
    Miasto:
    Addlestone
    Motocykl:
    Yamaha Tenere XT660Z
    Kolejna miejscowka uwielbiana przez Rosjan :)
     
  11. psyhu

    psyhu Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Luty 2, 2009
    Posty:
    274
    Browary:
    67
    Miasto:
    Weybridge
    Motocykl:
    FZ1
    :eek: jak mu powiedzialem ze jestem z Polski to zapytal czy znalem Kulczyka bo to byl jego dobry przyjaciel
     
    #91 psyhu, Maj 27, 2019
    Ostatnia edycja: Maj 28, 2019
  12. Buszek

    Buszek Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2015
    Posty:
    1923
    Browary:
    1116
    Miasto:
    Datchet
    Motocykl:
    Triumph speed four
    Pytanie Panowie a może i Panie, czy ktoś ma z was założone włączniki do świateł ale bez neutralnego kabelka i czy moze jakieś polecic? Znalazłem jedne £40 za sztukę wychodzi, patrzyłem tez lightwave czy jak to tam ale one potrzebują neutralny o ile pamietam
     
  13. psyhu

    psyhu Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Luty 2, 2009
    Posty:
    274
    Browary:
    67
    Miasto:
    Weybridge
    Motocykl:
    FZ1
    Kolego Brzuszek przewod zasilajacy 1.5mm2 od oswietlenia posiada 3 trzy kabelki brazowy, niebieski i zolto zielony. Czesto jest pociagniety do pierwszego spotlighta wowczas w puszce przelacznika swiatla powinien byc jeden przewod ktory posiada wszystkie wyrzej wymienione kolory wowczas zwieramy / rozwieramy brazowy do niebieskiego za pomoca przelacznika by wlaczyc i wylaczyc swiatlo. Jezeli przewod zasilajacy przychodzi do puszki przelacznika swiatla bezposrednio wowczas nastale zwiera sie wszystkie niebieskie razem i wszystkie zolto zielone osobno razem a brazowe do przelacznika. Takze jesli nawet w puszce przelacznika niewidac niebieskiego przewodu to nie oznacza ze on nieistnieje ... czasami jest zwarty w puszce obok.
     
  14. Buszek

    Buszek Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2015
    Posty:
    1923
    Browary:
    1116
    Miasto:
    Datchet
    Motocykl:
    Triumph speed four
    Buszek ;)


    Moja puszka za gniazdkiem/włącznik wyglada podobnie wystaje tylko czerwony kabelek bardzo cienki tzn dwa kabelki czerwone

    [​IMG]
     
  15. piasek

    piasek Kat Komarków

    Dołączył:
    Maj 31, 2011
    Posty:
    2117
    Browary:
    932
    Miasto:
    Addlestone
    Motocykl:
    Yamaha Tenere XT660Z
    Lightwave nie potrzebuje neutralnego.
     
    CezaaR lubi to.
  16. Buszek

    Buszek Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2015
    Posty:
    1923
    Browary:
    1116
    Miasto:
    Datchet
    Motocykl:
    Triumph speed four
    Rozumiem ze masz tez włączniki bez neutralnego kabla w środku?
     
  17. piasek

    piasek Kat Komarków

    Dołączył:
    Maj 31, 2011
    Posty:
    2117
    Browary:
    932
    Miasto:
    Addlestone
    Motocykl:
    Yamaha Tenere XT660Z
    Tak jak wyzej ludzie pisali, rzadko kiedy sie zdarza zebys mial neutralny przy wlaczniku. Zazwyczaj jest to live i live po wlaczniku ktory idzie do lampy a neutralne wszystkie sa polaczone razem w rozecie w suficie.

    Mam inne kolorki bo to zalezy od elektryka i roku w ktorym byla robiona instalacja.

    Albo bedziesz mial dwa czerwone, albo dwa brazowe, albo jeden czerwony i jeden czarny na ktorym powinna byc czerwona opaska, albo brazowy i niebieski z brazowa opaska. Niezaleznie od kolorow oba beda live.

    PS. Jakby ktos chcial kupic to mam kilkanascie wlacznikow lighrwaverf gen1 i gen1 bridge na sprzedaz. Leza na strychu od zeszlego roku i nie moge sie zmotywowac zeby na ebay wystawic.
     
  18. psyhu

    psyhu Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Luty 2, 2009
    Posty:
    274
    Browary:
    67
    Miasto:
    Weybridge
    Motocykl:
    FZ1
    to sie zgadza czarne (neutralne) przewody znajduja sie w suficie tak jak pisalem wczesniej ... jeden z tych czerwonych to zasilanie drugi jest podlaczony bezposrenio do kostki zarowki.
     
  19. Buszek

    Buszek Szalony Wulkanizator

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2015
    Posty:
    1923
    Browary:
    1116
    Miasto:
    Datchet
    Motocykl:
    Triumph speed four
    To ze przy lampie w suficie są to wiem ale chodzi mi ciagle o włącznik światła ze tam nie ma a niestety większość tych włączników na Amazonie wymaga neutralnego a nie będę rypal ściany od lampy do gniazdka by pociągnąć neutralny dlatego szukam opcji bez neutralnego ;)
     
  20. Wasal

    Wasal Pogromca Puszek

    Dołączył:
    Wrzesień 2, 2009
    Posty:
    3815
    Browary:
    850
    Miasto:
    Londyn
    Motocykl:
    cbr600rr07
    Panie jak sie chce smart chalupe trzeba niestety sciany kuc. Chcesz byc posh ryj

    Sent from my SM-G960F using Tapatalk
     
    CezaaR lubi to.

Poleć forum

  • O nas

    PolishBikers.com jest internetowym forum skupiającym Polskich Motocyklistów w Wielkiej Brytanii. Istniejemy od 2008 roku i dbamy o to aby nasza strona była przydatnym narzędziem dla motocyklistów do komunikacji, organizowania wyjazdów/zlotów, dzielenia się wiedza na temat zagadnień motocyklowych oraz miejscem do szukania cennych i zarazem przydatnych informacji.
  • Kontakt z Nami

  • Postaw nam browara!

    Administracja ciężko pracuje nad utrzymaniem strony w jak najlepszej formie. Jeżeli doceniasz to co tutaj robimy dla was,możesz postawić nam browara! Dziękujemy i bardzo doceniamy wszystkie dotacje!