Cbf 125 nie ma iskry.

Temat na forum 'Instalacja elektryczna' rozpoczęty przez zolw, Grudzień 2, 2018.

  1. zolw

    zolw Kierowca Kosiarki

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    34
    Browary:
    6
    Miasto:
    Southend on Sea
    Motocykl:
    BMW s1000rr
    Witam, mam problem o to on:

    Honda cbf 125 rok produkcji 2009, kupilem jako projekt na zime. Zanim wszystko rozebralem to motor byl na chodzie. Potem rozebralem wszysko wyczyscilem i odswiezylem i zaczolem skladac do kupy. ( Silnik byl wyciagniety w calosci i wlozony spowrotem w calosci ). Zamontowalem instalacjie elektryczna wszystko podlaczylem i bach nie ma iskry na swiecy wiec prosze o pomoc.
    dla ulatwienia juz mowie czego probowalem :
    - wymiana cewki i swiecy z innego motoru ktory ma iskre i odpala
    - wymiana komputera
    - wymiana calej instalacji na nowsza
    - prad dochodzi do cewki bo to tez sprawdzalem,

    no ale nadal jest brak iskry, Jesli ktos ma jakies inne pomysly co mogle zrobic to prosze o pomoc.
     
  2. komarecki

    komarecki Pogromca Puszek

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2014
    Posty:
    3506
    Browary:
    2813
    Miasto:
    george green
    Motocykl:
    nt700 rmz250 cat.orgia 69 ;-) 0
    --- Post updated ---
    No nie nie podlaczenie czujnika neutral czy chocby stopki (na przyklad bo noe twierdze ze to to) nie wywola kontrolki check engine.
    Pompa dziala czyli hiss sie wylacza...klasycznie o bezpieczniki glupio sie pytac napewno sprawdziles....
     
  3. zolw

    zolw Kierowca Kosiarki

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    34
    Browary:
    6
    Miasto:
    Southend on Sea
    Motocykl:
    BMW s1000rr
    no wlasnie podlaczylem wszystko tak jak trzeba mam nawet drugi motor do pdgladniecia, po za tym kable sa kolorowe a wtyczni wchodza tylko w jeden sposob wiec nie mam mowy o blednym podlaczeniu lub o przeoczeniu.
    czyjniki wszsytki dzialaja, od sopki neutralu tez.
    popma sie wlancza po przekreceniu stacyjki.
    tak na wtrysku.
    sam nie wiem co jest grane i dlatego postanowilem zapytac...
     
  4. komarecki

    komarecki Pogromca Puszek

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2014
    Posty:
    3506
    Browary:
    2813
    Miasto:
    george green
    Motocykl:
    nt700 rmz250 cat.orgia 69 ;-) 0
    No nie nie podlaczenie czujnika neutral czy chocby stopki (na przyklad bo noe twierdze ze to to) nie wywola kontrolki check engine.
    Pompa dziala czyli hiss sie wylacza...klasycznie o bezpieczniki gl
     
  5. zolw

    zolw Kierowca Kosiarki

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    34
    Browary:
    6
    Miasto:
    Southend on Sea
    Motocykl:
    BMW s1000rr
    bespieczniki wporzadku
    --- Post updated ---
    moze to byc wadliwa kostka od stupki ?
    tego jeszcze nie sprawdzalem
     
  6. komarecki

    komarecki Pogromca Puszek

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2014
    Posty:
    3506
    Browary:
    2813
    Miasto:
    george green
    Motocykl:
    nt700 rmz250 cat.orgia 69 ;-) 0
    Moze ....moze byc wadliwy sam przelacznik
    A powiedz mi czy jak krecisz na rozruszniku czy pompa rusza w tedy tez?
    Bo to jest tak pompa sie wlacza po stacyjce na 3 -4sekundy bby nabic cisnienie na listwie....potem czeka na impulsy z impulsatora jesli sie pojawia to rusza dalej.
    Jak pompa sie pojawia w czssie krecenia to juz nie impulsator nie komp noe zasilanie
     
  7. zolw

    zolw Kierowca Kosiarki

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    34
    Browary:
    6
    Miasto:
    Southend on Sea
    Motocykl:
    BMW s1000rr
    czujnik od stopki ma jakies znaczenie na isktre ?
    --- Post updated ---
    nie wiem bo nie udalo mi sie odpalic... ale jesli odpala sie pompa przy przekreconej statyjce to daje bedzie odpalac moim zdaniem.
    potrzebna mi jest iskra na swiecy... i nie moge tego ogarnac
    --- Post updated ---
    nie wiem bo nie udalo mi sie odpalic... ale jesli odpala sie pompa przy przekreconej statyjce to daje bedzie odpalac moim zdaniem.
    potrzebna mi jest iskra na swiecy...sprawdze jutro ten przelacznik od stopki.
     
  8. komarecki

    komarecki Pogromca Puszek

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2014
    Posty:
    3506
    Browary:
    2813
    Miasto:
    george green
    Motocykl:
    nt700 rmz250 cat.orgia 69 ;-) 0
    Nie sluchasz.....tzeba cos wywliminowac.
    Pompa po stacyjce to co innego juz napisalem a to ze wlacza sie przy kreceniu rozrusznikiem da nam znac ze :
    1.impulsator jest sprawny
    2.komp jest sprawny
    3. Zasilania sa
    Ajak pompa milczy przy kreceniu to ilosc podejzanych rosnie.
    Tak czujnik stopki ma wplyw ....ajak ma gasic motoxykl gdy wlaczysz bieg na rozlozonej stopce?
    Zgaszenie pompy noe wywola natychmiastowej reakcji a zgaszenie iskry juz tak....
     
    CezaaR lubi to.
  9. zolw

    zolw Kierowca Kosiarki

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    34
    Browary:
    6
    Miasto:
    Southend on Sea
    Motocykl:
    BMW s1000rr
    ok ok, dobra zaraz sparawdze
    --- Post updated ---
    sprawdziel, pompa wlancza sie przy kreceniu rozrusznika...
    --- Post updated ---
    jutro sprawdze ta wtyczke od czujnika stopki bo to chyba bedzie to... dzis niestety juz jest za ciemno :p
     
  10. komarecki

    komarecki Pogromca Puszek

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2014
    Posty:
    3506
    Browary:
    2813
    Miasto:
    george green
    Motocykl:
    nt700 rmz250 cat.orgia 69 ;-) 0
    I jak ? Zaiskrzyło ?
     
  11. Vader

    Vader Beztroski Posiadacz

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2009
    Posty:
    997
    Browary:
    700
    Miasto:
    Adres zmieniam częściej niż gacie
    Motocykl:
    Między innymi Komar:-)
    rozepnij wszystkie kostki i puść do nich wd40.
    może któraś nie łączy
     
  12. zolw

    zolw Kierowca Kosiarki

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    34
    Browary:
    6
    Miasto:
    Southend on Sea
    Motocykl:
    BMW s1000rr
    panowie i panie sprawdzilem czujniki stopki dwa razy i wtyczki, sprawdzilem jeszcze czujnik od wypadku. wszystko jest ok i dziala, prad przechodzi a iskry dalej nie ma.
    Vader, spronuje ale wydaje mi sie jak by nie laczyla to by mi powiedzial komputer, i sie by palil engine check. musialem cos przeoczyc, ma ktos moze schemat instlacji elektrycznej ?
    --- Post updated ---
    Niestety WD-40 zawiodlo nadl nie ma iskry ale dzieki za propozycjie
    --- Post updated ---
    nadal brak iskry, inne sugestie ?
    bede chyba musial oddac do mechanika bo sam tego nie znajde :(
    --- Post updated ---
    panowie i panie znalazlem iskre... to jednak byl czujnik od wypadku, mialem dwa trefne ale juz ogarnolem. bardzo dziekuje za pomoc i sugestie, jade dalej z tematem :p
    zycze wszystkim udanego dnia :)
     
    Pablocarlos lubi to.
  13. komarecki

    komarecki Pogromca Puszek

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2014
    Posty:
    3506
    Browary:
    2813
    Miasto:
    george green
    Motocykl:
    nt700 rmz250 cat.orgia 69 ;-) 0
    Eeeeee
    Yyyyuuy
    Nooooo
    Ale
    Ale jak to ma sie do stwierdzenia ,,zanim wszystko rozebralem to motor byl na chodzie "?
    No i ten wylacznik raczej wylaczal by pompe paliwa przy krecacym silniku , po to miedzy innymi jest , zeby po glebie przy ewentualnym uszkodzeniu linji paliwowej pompa noe tloczyla dalej....:confused: cifne za prawde dziwne.
    No ale fajnie ze dziala.
     
  14. zolw

    zolw Kierowca Kosiarki

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2013
    Posty:
    34
    Browary:
    6
    Miasto:
    Southend on Sea
    Motocykl:
    BMW s1000rr
    No wiec nie do konca bo pompa paliwa jest polaczona oddzielnie na innym kablu, po odlaczeniu tego czujnika motor odpala normalnie tak wiec odcinal tylko zaplon. Napewo wiesz jak to wyglada w srodku metalowy pierscien na plastikou w ksztalcie u lata na srodku a na dwuch koncach sa metalowe uzwojenia :p jesli metalowy pierscien dotnie metalowe uzwojenie na jednej z dwuch koncow to oddcina zaplon.
    A ze mnie taki nie madry czlowieczek ze zamotowalem to do gory nogami wiec nie dzialalo.
    zabawna sprawa ale coz zdarza sie :p
     
    Pablocarlos lubi to.
  15. komarecki

    komarecki Pogromca Puszek

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2014
    Posty:
    3506
    Browary:
    2813
    Miasto:
    george green
    Motocykl:
    nt700 rmz250 cat.orgia 69 ;-) 0
    No to zupelnie inna historia ze zalozyles go odwrotnie. Znam przypadki jak on ludziom wisial na kablach i sie dziwili ze moto nie pali.
    Mimo wszystko dziwi mnie ze on nie wylacza pompy. No nie wazne.
     

Poleć forum

  • O nas

    PolishBikers.com jest internetowym forum skupiającym Polskich Motocyklistów w Wielkiej Brytanii. Istniejemy od 2008 roku i dbamy o to aby nasza strona była przydatnym narzędziem dla motocyklistów do komunikacji, organizowania wyjazdów/zlotów, dzielenia się wiedza na temat zagadnień motocyklowych oraz miejscem do szukania cennych i zarazem przydatnych informacji.
  • Kontakt z Nami

  • Postaw nam browara!

    Administracja ciężko pracuje nad utrzymaniem strony w jak najlepszej formie. Jeżeli doceniasz to co tutaj robimy dla was,możesz postawić nam browara! Dziękujemy i bardzo doceniamy wszystkie dotacje!